Sayfalar

18 Şubat 2013 Pazartesi

FARKIMIZ NE?


FARKIMIZ NE?

    İnsanlar,hayvanlar ve bitkiler Yüce Yaradan’a secde ederler.
   Yüce Yaradan İnsanlardan istediği gibi hayvanlardan ve bitkilerden  secde  etmelerini istiyor.Hayvanlar da bitkiler de kendilerine verilen sınırlar içerisinde Allah’a kulluk ediyorlar. Onların bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi kulluk ettiklerini şimdiye kadar insanoğlu kendine verilen akıl ile idrak edemedi.
    Peki insanoğlunun yaptığı kulluk ile bir bitkinin yaptığı kulluk arasında ne fark var?

   Tabii bu kulluğun gereklerini yapmaya çalışan insan için sorulan bir soru.Yapmaya çalışmayan çabalamayan bir insan için değil.

  Bir beyin fırtınası yapacak olursak;bir bitki de Yaradan’ın verdiği emri yerine getiriyor.Yaradan, toprağın altında küçük bir tohumcukken, toprağı parçalayarak del, yeryüzünden gökyüzüne doğru yönel,  dallarını kollarını dört bir yana savur,o dalları yemyeşil yapraklarla, rengarenk  çeşit çeşit çiçeklerle süsle ve çoğalabildiğin kadar çoğal,  verebildiğin kadar türlü türlü meyveni  diğer yarattıklarıma sun diyor.O da verilen emre her zaman sadık kalarak uyuyor.

   Aynı şekilde hayvanlarda Yaradan’ın emirlerinden asla çıkmıyor.Yüce Yaradan  bir balığa diyor ki;  sen suda yüzeceksin sudan çıkmayacaksın çıkarsan ömrünü alırım diyor.O balıkçık sudan çıkmayı akıl bile edemiyor.Bir koyuna sen dört ayağınla yürüyeceksin uçamazsın diyor ve hiçbir koyun uçmak için uğraşmıyor.Her tür canlı kendine verilen  emir doğrultusunda ömrünü tamamlıyor.

   İnsanoğlu da (inanan ve  iman eden  için) emir ve yasaklara uyuyor diyelim.Kulluk vazifelerinden namazını kılıyor,orucunu tutuyor,zekatını veriyor ve diğer hepsini yapıyor.

  Peki  bu insanoğlunu  diğer canlılardan(hayvanların ve bitkilerin) ayıran özellik nedir?

 Bütün canlılar biz insanoğluda dahil olarak aynı kulvardayız.Birbirimizden pek farkımız yok.

  İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en önemli özellik ona verilen en büyük nimet olan akıldır.Aklımız  ne işe yarıyor ,neden bize fazladan böyle bir yetenek verilmiş.

  Aklımızla birlikte verilen düşünme eylemi.Düşünmek…Düşünmek…Düşünmek…
KİMİ DÜŞÜNMEK?

NEDEN DÜŞÜNMEK?

NEYİ DÜŞÜNMEK?

NASIL DÜŞÜNMEK?

NEREDEN BAŞLAYARAK DÜŞÜNMEK?

   İnsan bu soruların cevaplarını kendi içinde, benliğinde cevaplayabilirse; işte o zaman diğer canlılardan farkını kavrayabilir.İşte o  zaman yaptığı bütün kulluk vazifelerini anlamlandırabilir.Ve hepsin den zevk alır. 

Hiç yorum yok: