Sayfalar

9 Şubat 2013 Cumartesi


     Eşimin çok sevdiği bir yemek olan zeytinyağlı enginar dolması tarifi vereceğim.Bu arada hem kendim hemde sizin için netten enginarın faydalarını araştırdım.Süper bir nimet .Mevsiminde mutlaka tüketilmesi gerek.

Enginar son derece faydalı ve değerli bir besin. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. Vitamin ve mineral açısından da son derece zengindir.
* Düşük yağ içeriği nedei ile de, diyet dostu bir sebzedir.
* En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur.
* Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
* A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
* Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar;
* Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
* 
Enginar, kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.
* Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
* vücuda canlılık verir.
* Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
* Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
* Vücuda dinçlik verir
* Kalp sağlığı için faydalıdır
* İshali keser ve önler.
* Kanı temizler.
Özellikle 
enginar yaprağı, bitkilere karşı alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. http://www.neyeiyigelir.com


ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI (4 KİŞİLİK)

MALZEMELER:

4 orta boy enginar
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
zeytinyağı
tuz

YAPILIŞI:

Soğanı küp küp doğrayıp,tencerenin içindeki zeytinyağının içine atıp kavuruyoruz.Patatesi ve havucu da küp küp doğrayıp onlarıda kavuruyoruz.İyice kavrulduktan sonra yıkadığımız enginarlarıda(Ben pazardan temizlenmiş alıyorum.Çünkü temizlemek çok zor)
 koyup bir taşım kaynatıyoruz. Yeterince suyu (kaynar)koyup kısık ateşte enginar yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Servis yaparken malzemeleri enginar çanaklarının içine koyarak yapın.

AFİYET VE ŞİFA  OLSUN….

Hiç yorum yok: